30 dní k minimalizmu

autor

Tomi Štrba

Začiatok roka je často spojený s rôznymi výzvami či predsavzatiami. Dlho som toho nebol priaznivcom hlavne preto, že sa mi takmer nikdy nepodarilo dodržať to, čo som si zaumienil. Minulý rok bol pre mňa prelomový. Aplikoval som niekoľko zásad k tvorbe návykov, ktoré doslova zmenili môj život. O tom však čoskoro v ďalších dieloch nášho podcastu.

Toho roku som sa po zhliadnutí nového Netflix dokumentu Less Is Now z dielne minimalistov Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus rozhodol pre trocha iný čelindž. Minimalistov sledujem už viac, ako 2 roky. Pravidelne počúvam ich Podcast, čítam články. Vrelo odporúčam každému.

Ak sa čítaním tohto blogu stretávaš s pojmom minimalizmus po prvý krát, dovoľ mi napísať najskôr zopár riadkov o tom, čo je minimalizmus. Tak po prvé, minimalizmus nie je asketizmus – zdržanlivosť v uspokojovaní potrieb, zriekanie sa blaha s cieľom dosiahnuť morálny alebo náboženský ideál.

Minimalizmus je životný štýl, ktorý vedie k slobode od zhromažďovania majetku a vecí, k slobode od hľadania svojej hodnoty v materiálnych veciach, slobode od prehnane konzumného spôsobu života. Stali sme sa totiž otrokmi naháňania sa za tzv. “americkým snom”. Keď budem mať také auto, budem šťastný. Keď budem nový telefón, budem šťastný. Keď budem mať väčší dom, budem šťastný. Naháňame pocit šťastia a nikdy nie sme spokojní. Minimalizmus je o zameraní sa na oblasti života, na ktorých záleží najviac a o zámernom odstránení prebytočných vecí.

Aj v Biblii nachádzame množstvo výstrah, ktoré sú varovaním pred naháňaním sa za majetkom. Sám Ježiš vo svojej známej kázni na vrchu spomína nasledovné:

Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich zožiera hrdza a mole a kde zlodeji vnikajú a kradnú. Zhromažďujte si poklady v nebi, kde ich nezožiera ani hrdza, ani moľ, a kde zlodeji nevnikajú a nekradnú. Veď kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce.

Na podobnú problematiku neskôr naráža aj Pavol Apoštol známym výrokom:

Veď koreňom všetkého zla je láska k peniazom. Z túžby po nich niektorí zblúdili z cesty viery a spôsobili si mnoho bolestí.

Problém nie je v peniazoch samotných. Problém je v láske k peniazom. V skutočnosti však nejde o peniaze. Ide o to, čo si za peniaze môžeme kúpiť. Ak by sme žili na opustenom ostrove, kde sa nedá za peniaze nič kúpiť, nikto z nás by po nich netúžil. A tak prepadáme falošnej predstave, že za peniaze si kúpime pocit šťastia. A stávame sa otrokmi. Minimalizmus je len jeden z nástrojov, ktorý nám vie pomôcť k slobode od tohto otroctva. Minimalizmus nie je o zbavení sa všetkých vecí, je to o rozpoznaní vecí, ktoré sú skutočne hodnotné a obohacujú tvoj život.

V čom spočíva výzva 30 dní k minimalizmu?

Výzva spočíva v postupnom zbavovaní sa vecí, ktoré už nevyužívaš alebo ich jednoducho nepotrebuješ vlastniť, napriek citovému vzťahu k daným veciam. Pravidlá sú jednoduché. Začíname v pondelok, 4.1.2021. Posledný deň výzvy je 2.2.2021. Prvý deň sa zbav jednej veci, druhý deň dvoch, tretí deň troch. Na tridsiaty deň 30 vecí. Spolu sa tak zbavíš celkovo 465 vecí! Zo začiatku to bude možno ľahké. S pribúdajúcimi dňami sa však výzva stupňuje. Zapojiť sa môžeš ako jednotlivec alebo aj ako domácnosť. My do toho ideme ako domácnosť a veľmi ma to teší.

Počíta sa čokoľvek, čo vlastníš ty, alebo tvoja domácnosť. Či sa to nachádza v tvojom byte/dome, pivnici, aute. Čokoľvek.

Dekorácie.
Zberateľské zbytočnosti.
Oblečenie.
Nábytok.
Kuchynské doplnky.
Narárožené veci v šuflíkoch či pivnici.
Náradie.
Knihy.
Hračky.
Proste čokoľvek.

Daruj, predaj či vyhoď danú vec. Ak vec vyhadzuješ, prosím dbaj na životné prostredie a recykluj v čo najväčšej miere. Navyše niečo, čo ty nepotrebuješ a zavadzia ti môže niekoho potešiť a požehnať. Pridáš sa? Dotiahneš to až do dňa 30? Ja osobne som už podobný čelindž absolvoval (aj keď v zredukovanej forme) a tak som sa už dosť vecí zbavil. Takže bude pre mňa celkom čelindž nachádzať veci. Ale šuflíkov je v domácnosti dosť a manželka s dcérou sa rozhodli zapojiť sa a pomôcť.

Ideálne si nájdi niekoho, s kým budeš túto výzvu zdieľať a absolvovať. Každý deň budem zároveň zdieľať aj krátke biblické zamyslenie k téme minimalizmu tu na našom webe. Verím, že sa pridáš a začneš rok 2021 zmysluplne.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.