30 dní k minimalizmu – deň 18

autor

Tomi Štrba

Často dnes žijeme na dlh. Požičiavame si peniaze, zadĺžime sa, aby sme si kúpili veci, ktoré mnohokrát ani nepotrebujeme. Dnešnú dobu by sme mohli pokojne nazvať aj “dobou dlhu”. Ježiš často používa analógiu dlhu, aby zdôraznil potrebu odpúšťania. Dnešné zamyslenie pramení z Matúša 18:

Vtedy pristúpil k nemu Peter a povedal: „Pane, keď sa brat prehreší proti mne, koľkokrát mu mám odpustiť? Či až sedem ráz?“ Ježiš mu odpovedal: „Hovorím ti, nie sedem ráz, ale až sedemdesiatkrát sedem.

Každý z nás potrebuje odpustenie a rovnako potrebuje aj odpúšťať. Ak túto kapitolu čítame aj ďalej (čo odporúčam), vidíme, ako Ježiš zdôrazňuje dôležitosť odpúšťania jedným podobenstvom. Hovorí tu o kráľovi, ktorý robí vyúčtovanie so svojimi sluhami. Privedú k nemu jedného, ktorý mu je dlžný 10.000 talentov (talent je staroveká peňažná hodnota v striebre). Tento sluha nemá ako splatiť tento obrovský dlh. Pre porovnanie, 1 talent = 12.000 denárov, 1 denár bola približne hodnota dennej práce. Dlh tohto sluhu je teda kolosálny a nesplatiteľný. Kráľ sa teda nad týmto sluhom zľutoval a celý dlh mu odpustil. Wow. Neopísateľná štedrosť.

To, čo sa v tomto podobenstve deje ďalej, je šokujúce. Tento sluha, ktorému bol odpustený kolosálny dlh, neskôr stretáva jedného zo svojich priateľov, ktorý mu bol dlžný 100 denárov! Priateľ prosí o odklad splátok, ale nie je mu to dopriate. A tak končí vo väzení. To si asi tento sluha robí srandu, nie? Veď len porovnajme veľkosť ich dlhov. Sú neporovnateľné. Bolo mu veľa odpustené a predsa nie je aj on ochotný odpustiť svojmu priateľovi.

Ani nemám potrebu čokoľvek dopĺňať. Snáď len jedno. Boh nám v Kristovi odpustil kolosálne nesplatiteľný dlh. Každému z nás. Sme schopní s vedomým toho, že nám bolo veľa odpustené, odpúšťať svojim priateľom či nepriateľom? Máme dôvod. Dobrý dôvod. Nešetri odpustením. Komu dnes potrebuješ odpustiť?

 


 

Dnešný set vecí je komplet na vyhodenie a neviaže sa k nim žiadny špeciálny príbeh. Vľavo sú veci z kreatívnej skrinky mojej manželky, ktoré sú už nepoužiteľné. Vpravo z izby našej dcéry, všetko poctivo zdevastované intenzívnym používaním. 18 vecí miery rovno do koša. Spolu sme sa tak k dnešnému dňu zbavili už 171 vecí. Dokončíme výzvu? Zostáva ešte 12 dní, počas ktorých potrebujeme vyradiť ďalších 294 vecí! Sme k tomu odhodlaní. Držte palce.

Viac o výzve 30 DNÍ K MINIMALIZMU si môžete prečítať v prvom blogu.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.