30 dní k minimalizmu – deň 21

autor

Tomi Štrba

Už ste sa niekedy cítili zle, keď ste porovnali svoj dar s darom niekoho iného? Je to pasca, do ktorej sa často chytáme. Väčšinou sa to deje podvedomo, akoby to náš mozog automaticky vyhodnocoval. A pritom vôbec nejde o veľkosť daru. Či už sú to naše dary v zmysle talentov, duchovné dary či jednoducho tie dary, ktorými požehnávame iných. Ide o niečo celkom iné. Ježiš túto problematiku adresuje príbehom v Lukášovi 21:

Keď sa rozhliadol, zbadal boháčov, ako hádžu svoje dary do chrámovej pokladnice. Videl aj akúsi chudobnú vdovu, ako ta hodila dve drobné mince, a povedal: „Veru, hovorím vám, táto chudobná vdova vhodila viac ako všetci. Lebo oni vhodili dary zo svojho nadbytku, ale ona pri svojej chudobe vhodila všetko, čo mala, celé svoje živobytie.”

Niekedy si myslíme, že je ľahké niečo dať, keď máme nadbytok. To by som si nedovolil tvrdiť. Nie je to automatické. Ak si nedáme pozor, bohatstvo z nás má schopnosť urobiť lakomcov. Rovnako ťažko je však niečo darovať, ak máme nedostatok. Vtedy sa z nášho daru stáva doslova obeť. V tomto príbehu vidíme chudobnú vdovu, ktorá dala všetko, čo mala.

Zamysleli ste sa však už nad tým, ako sa možno táto vdova cítila pri pohľade na veľké dary, ktoré prinášajú iní? Myslím, že mohla pociťovať menejcennosť či dokonca zbytočnosť. Veď aký rozdiel urobí tento môj drobný dar? Je to pocit, ktorý som zažil snáď 100 krát. Mne osobne vždy pomohla pasáž z 2. listu Korintským, kde Pavol hovorí o dobrovoľnej zbierke aj nasledovné:

Teraz však toto dielo dokončite, aby tak vašej ochote a dobrej vôli zodpovedal aj dar z toho, čo máte. Veď ak je prítomná táto ochota, potom je dar pred Bohom cenný podľa toho, čo kto má, a nie podľa toho, čo nemá.

Ježiš apeluje na postoj srdca. Ide o našu ochotu a dobrú vôľu dať podľa toho, čo máme. Nedovoľme pocitom menejcennosti obrať nás o radosť z dávania. Každý dar sa počíta.

 


 

Prvé 4 roky nášho manželstva, kým sme ešte nemali deti, sme mali možnosť viac cestovať a navštíviť rôzne krásne miesta sveta. Snáď na to bude čas aj neskôr. Každopádne, z každého sme si doniesli nejakú mapku, informačný leták či sprievodcu. Nejako sa to nahromadilo. Po poctivom triedení sme zistili, že väčšina z nich už nemá potenciál poslúžiť a tak poputujú do koša. Je ich viac ako 21, ale to nevadí. Pokračujeme v našej výzve, zostáva už len 9 dní.

Vypočujte si aj novú epizódu nášho podcastu, v ktorej s Aďkou mudrujeme o minimalizme a rozprávame aj o tom, čo nám táto výzva dala.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.