30 dní k minimalizmu – deň 23

autor

Tomi Štrba

Čas. Vzácny a navyše kompletne neobnoviteľný zdroj. Každý z nás ho máme k dispozícii rovnako, 24 hodín denne. Navzdory známej myšlienke o “strácaní času” si nemyslím, že čas sa dá stratiť. Viem, je to myslené obrazne. Ale aj takéto obrazné pomenovania sa často podieľajú na formovaní nášho myslenia. Nie, čas sa nedá stratiť. Ale každý z nás ho využíva na rôzne činnosti. Niektoré majú zmysel a oplatí sa do nich svoj čas investovať. Iné sú potrebné a čas si pýtajú bez ohľadu na to, či sa nám to páči a či nie. No a potom sú tu činnosti, ktoré nám za investovaný čas nevrátia takmer nič. Takisto nevidím zmysel v bežne používanej fráze “nemám čas”.  V skutočnosti je to tak, že čas venuješ niečomu/niekomu inému a preto ho nevieš venovať tomu, čo/kto si ho momentálne pýta. Je to o prioritách.

V Biblii nachádzame jednu veľmi známu a zaujímavú pasáž, ktorá hovorí práve o čase. Píše ju Pavol apoštol vo svojom liste Efezským:

Dbajte teda dôkladne na to, ako si počínate; nie ako nemúdri, ale ako múdri. Naplno využívajte (vykupujte) čas, lebo dni sú zlé.

Niektoré iné preklady Biblie hovoria doslova “vykupujte čas”. Doslova to znamená “kúpiť späť” čas. Čože? Čas sa dá kúpiť späť? No, ono to nie je tak jednoduché. Keď Biblia hovorí o čase, používa na to v pôvodných jazykoch dva termíny. Ten prvý je tzv. chronos, ktorým bolo označované plynutie času vo všeobecnosti či presný čas na hodinách. Ten druhý je tzv. kairos, ktorý však označuje špeciálny moment či obdobie. Je to dôležité zmieniť aby sme lepšie porozumeli tomu, čo citovaným veršom myslel Pavol.

Čo myslíte, ktorý z týchto dvoch termínov Pavol používa v citovanej pasáži o vykupovaní času, chronos alebo kairos? Používa slovo kairos, teda špeciálny moment či obdobie. Ja tomu rozumiem nasledovne:

Ak si nedáš pozor, nebudeš dôsledne dbať o to, ako žiješ a čomu dávaš prioritu, prídeš o mnoho špeciálnych momentov, ktoré sú hodnotné. Ak chceš vo svojom živote vytvoriť priestor pre špeciálne momenty kairos, budeš na to musieť obetovať niečo z tých aktivít, ktoré tvoj čas len konzumujú a neprinášajú nič cenné. Takto si môžeš “kúpiť” čas kairos, špeciálne momenty a obdobia, ktoré prinášajú skutočné naplnenie a majú cenu. Ktoré z tvojich priorít už dnes potrebuješ zmeniť?

 


 

Opäť detské veci. Deti vedia skutočne nabúrať náš životný štýl. Do domácnosti nutne pribúdajú veci rôzneho druhu. Som vďačný, že moja manželka v tom má stále prehľad. Ja som ho stratil už dávno. Aj keď to tak možno nevyzerá, veci na obrázku sú už tak zodraté, že ich nehodno predať ani darovať. V takom prípade sa netreba nechať oklamať sentimentálnym pocitom a jednoducho to zbaliť a vyhodiť. Dnešným dňom sme sa dostali už na číslo 276. Neskutočné. Ešte je ale zopár dní pred nami.

Vypočujte si aj novú epizódu nášho podcastu, v ktorej s Aďkou mudrujeme o minimalizme a rozprávame aj o tom, čo nám táto výzva dala.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.