30 dní k minimalizmu – deň 25

autor

Tomi Štrba

Šalamún, veľmi známa biblická postava. Bol izraelským kráľom, ktorý sa preslávil svojou odpoveďou na Božiu ponuku. V biblickej knihe Kráľov (to je v Starej zmluve – prvej, hrubšej časti Biblie) čítame o tom, ako je na začiatku svojho vládnutia konfrontovaný zložitou otázkou:

V Gibeóne sa mu v noci vo sne zjavil Hospodin. Boh mu povedal: „Žiadaj si, čo ti mám dať!“

Fúúúúúúha. Len si na chvíľu predstav, že dostaneš od Boha takúto ponuku. Čo by si odpovedal/a? Šalamún si pýta múdrosť. Wow. Dosť dobré. Poznajúc tento príbeh je ľahké myslieť si, že by som si aj ja vypýtal múdrosť. Zdá sa to ako jediná správna odpoveď na takúto otázku od samotného stvoriteľa. Existujú aj iné dobré odpovede? Čo tak zdravie? Koho by nelákalo pýtať si bohatstvo, peniaze či slávu? Šalamún neskôr v knihe Prísloví hovorí nasledovné:

Nadobudnúť múdrosť je lepšie ako rýdze zlato, zadovážiť si rozumnosť je vzácnejšie ako striebro.

Asi o tom chlapík niečo vedel. Vo svojom živote si uvedomil, že múdrosť je neoceniteľne vzácna. Asi bol neskôr veľmi rád, že si od Boha vypýtal práve múdrosť. Múdrosť je schopnosť urobiť v danom momente či situácii správne rozhodnutie. Múdrosť nie je to isté, ako inteligencia. Mnoho inteligentných ľudí robí denne hlúpe rozhodnutia. Múdrosť a inteligencia nie sú synonymá, hoci ich tak často používame.

Dobrou správou je to, že múdrosť si môžeš denne pýtať aj ty. Ak máme aj na základe takýchto biblických rád schopnosť rozpoznať obrovskú hodnotu múdrosti, prečo si ju nepýtať? Veď kto by nechcel byť múdry? Aj biblický Jakub to neskôr zdôrazňuje a pozýva nás:

Ak sa však niekomu z vás nedostáva múdrosti, nech prosí Boha, ktorý dáva štedro a bez výčitiek, a dostane ju.

 


 

Deň 25. Neskutočne to letí. Dnes sa veľmi aktívne zapojila aj naša dcérka. Mám z nej radosť. Dokázala vyradiť niekoľko vecí či hračiek, ktoré už len zaberajú miesto v jej izbe. Zopár kúskov darujeme a ostatné (tie, čo sú už zničené) poputujú do koša. Je krásne pozorovať, ako sa deti vedia zapojiť do takejto výzvy. Niečo pozitívne to v nich zanecháva. Veľmi odporúčam zapojiť ich a viesť k skutočným hodnotám aj týmto spôsobom.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.