30 dní k minimalizmu – deň 27

autor

Tomi Štrba

Dnes sa opäť vrátime k problematike peňazí. Je priam neuveriteľné, že Biblia sa tejto téme tak veľa venuje. Asi je na to dobrý dôvod. O niečom podobnom sme už čítali. Autor listu Židom v 13. kapitole pridáva ešte novú perspektívu:

Vaše správanie nech neovláda láska k peniazom; buďte spokojní s tým, čo máte. Veď Boh povedal: Nezanechám ťa, ani ťa neopustím. Preto smelo môžeme hovoriť: Pán mi pomáha, nebudem sa báť. Čože mi môže urobiť človek?

Takže opäť a znova, buďme spokojní s tým, čo máme. Asi nám to treba pripomínať dokola. Máme tendenciu rýchlo zabúdať na postoj vďačnosti a spokojnosti. Stačí jeden impulz a sme v inom móde. Zaujal ma však zvláštny dodatok, ktorý autor listu píše: Boh povedal: nezanechám ťa, ani ťa neopustím.

Toto je náš oporný bod a naša nádej, sám Boh, náš nebeský Otec, ktorý svojou konštantnou prítomnosťou v našich životoch zabezpečuje všetky naše potreby (pozor, potreby, nie nevyhnutne všetky naše túžby). Myslím, že asi každý človek, kto úprimne praktizuje svoju vieru v Ježiša Krista, má osobné svedectvo o Božej pomoci. My ho máme. A nie len jedno. Dnes viem naozaj smelo povedať, že Pán nám pomáha, nebudeme sa báť, čo nám môže urobiť človek?

Pevne verím, že to môžete povedať aj vy. Dobrým zvykom je zaznamenávať si v nejakej forme takéto momenty života. Momenty, v ktorých viete povedať, že toto je Božia práca. Ak to nerobíte, je čas začať. Začni ešte dnes. Zober kus papiera alebo mobil a skús si spomenúť na dve takéto udalosti z minulosti. Zapíš si čo najviac okolností, ktoré sa s nimi spájajú. A rob to pri každom takom momente. Z času na čas sa potom začítaj do svojich poznámok a uvidíš, čo to spôsobí. Kultivuj vďačnosť. Máš za čo ďakovať.

 


 

Dnes je už 27. deň výzvy a my zbierame kadejaké drobnosti a zbytky, ktoré sú často strašne nenápadné. Je nesmierne dôležité dať pozor na takéto drobnosti. Majú totiž potenciál zapratať šuflíky, poličky či iné miesta. Treba sa ich zbavovať pravidelne a radikálne.

Pomaličky sa blížime k záveru našej výzvy. Ak ste sa pridali a nedali ste nám o sebe vedieť, kľudne nám napíšte osobne. Radi by sme vedeli, či vám to pomohlo a čo to zmenilo aj vo vašom živote.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.