30 dní k minimalizmu – deň 29

autor

Tomi Štrba

Beh som mal rád. Dnes už viac bicyklujem a chodím na túry. Pavol apoštol vo svojom liste Korintským prirovnáva náš život práve k behu.

Neviete, že tí, čo bežia na štadióne, bežia síce všetci, ale iba jeden dostáva cenu? Bežte tak, aby ste ju dosiahli. Veď každý pretekár sa zdržiava všetkého; oni to robia preto, aby získali porušiteľný veniec, my však neporušiteľný. Ja teda bežím nie akoby bez cieľa a zápasím nie ako ten, kto udiera do prázdna. Ale zaobchádzam tvrdo so svojím telom a ovládam ho, aby kým iným hlásam, sám som nezlyhal.

Keď som sa dnes zamýšľal nad týmto textom tak som si musel nevyhnutne predstaviť bežca. Ešte som v živote nevidel niekoho bežať s prebytočnou záťažou. Pointa je úplne opačná, mať toho na sebe čo najmenej. Ide o hmotnosť, odpor vzduchu či jednoducho o to, aby som zbytočne neplytval silami. Už to, že nesiem seba samého si žiada energiu. Podobný princíp platí aj pri turistike, čo najviac znížiť hmotnosť, ktorú nesieš. Obzvlášť ak ideš viacdňovú túru. Každé kilo navyše ťa stojí množstvo energie.

Myslím, že týmto prirovnaním trafil Pavol klinec po hlavičke. Tak je to aj v našom živote. Mnoho z nás má vo svojom živote ciele, za ktorými bežíme (nie ležíme, bežíme). Mnoho vecí nás však zbytočne ťaží, vyčerpáva a uberá sily. Nie, nemusia to byť len veci materiálneho charakteru. Naša myseľ vie byť rovnako zabremenená a vplyv toho je ešte omnoho horší. Do našej mysle púšťame kadečo. Pre mnoho vecí sa však znepokojujeme a trápime úplne zbytočne. Nie je v našej moci ich vyriešiť.

Takže, čo ťa zbytočne ťaží? Čo by tvojej mysli dovolilo “dýchať ľahšie”, ak by si to vo svojej hlave neriešil/a? Skús identifikovať hlavné zdroje preťaženia tvojej mysle a minimalizuj ich. Pobežíš ľahšie.

 


 

Sme v predposlednom dni našej výzvy. Prišli na rad tie “potrebné” zaváraninové poháre. Veď prečo si ich neodkladať? Isto sa zídu. Ono je to pravda, zídu sa. Ale ich fluktuácia je v našej domácnosti tak veľká, že skutočne nemá zmysel mať odložených viac, ako 5 ks. Síce hore na kuchynskej linke zdanlivo nezavadzali, ale vyzerá to tam bez nich krajšie.

Zajtra je posledný deň našej výzvy. Ďakujeme všetkým, ktorí ste sa ku nám pridali a napísali nám o tom vašom príbehu a ceste k minimalizmu. Pozitívne nás viacerí prekvapili. Len tak ďalej priatelia.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.