30 dní k minimalizmu – deň 10

autor

Aďka Štrbová

Dnešný biblický text k zamysleniu je z 1. Timoteovi:

Tým, čo sú bohatí v tomto veku, prikazuj, nech nie sú namyslení a nevkladajú nádej do neistého bohatstva, ale v Boha, ktorý nám hojne dáva všetko na užívanie, nech robia dobre a stanú sa bohatými na dobré skutky, nech sú štedrí a vedia sa podeliť.

Niekedy si neuvedomujeme, ako sme priľnuli k veciam okolo nás. V tom “bežnom”, teda rýchlom kolobehu života si to asi aj prirodzene nestíhame uvedomiť. A potom príde obdobie ako toto, ktoré nás naučilo zastaviť sa a zamerať sa na ozajstné bohatstvo.

Ani si neuvedomujeme akí sme bohatí a koľko milosti, priazne a Božieho zabezpečenia sa nám dostáva. A práve my, ktorí z Božej milosti dostávame veľa ako dar čo sme si nezaslúžili, nemôžeme zhromažďovať všetko pre svoje blaho a nemyslieť na ľudí okolo nás.

Nielenže ma toto obdobie učí byť vďačnou za všetko, čím nás nebeský Otec požehnal (nielen materiálnym ale aj duchovným), ale učí ma aj viac rozmýšľať o iných. Presne ako sa v 18. verši píše, chcem byť bohatá v dobrých skutkoch. Nielenže ich svet nevyhnutne potrebuje, ale potrebujeme ich aj my uvoľňovať, aby sme mohli žiť v plnosti. Lebo Boh nám veľa dal a ukázal nám vzor, ako si všímať ľudí okolo nás, núdznych alebo takých, ktorí majú ťažké obdobie, či životné okolnosti.

Nedá sa začať hneď zhurta, ale malými rozhodnutiami sa môžeme dostať k tým väčším. Začiatok môže byť len myšlienka s otázkou: čo môžem pre niekoho spraviť?

 


 

Veci, ktoré dnes prišli na rad vystihujú môj minulý rok. Sú to veci v prevažnej miere súvisiace s dojčením, resp. príkrmom (cievka, striekačka, umelé mlieko, dudle a pod.) Paradoxne nič z toho som použiť nemohla (aj keď snaha bola) napriek tomu, že som si to pracne vopred zadovážila. Kojenie prebiehalo inak, ako bolo v mojich predstavách a v bežných návodoch. Narodilo sa nám bábätko s rázštepom v podnebí a zázrakom je, že sa dojčiť podarilo. Lebo šance na úspech boli takmer nulové. Bol to rok výzvy, aký som ešte nikdy nezažila a každá pomoc, “bohatý skutok” rodiny či blízkych ma držal na ceste vo vytrvalosti. Raz o tom napíšem viac.

Preto je moje rozhodnutie také, že sa budem snažiť pomôcť maminkám na ceste vytrvalosti s podobnými komplikáciami, ako u nás. Tento balíček s jemne nedokonalým uháčkovaným košíkom darujem osôbke, ktorá bude čoskoro mamičkou a ktorá je pre mňa príkladom v tom, ako myslieť na iných a pomáhať im.

Viac o výzve 30 DNÍ K MINIMALIZMU si môžete prečítať v prvom blogu.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.