30 dní k minimalizmu – deň 9

autor

Tomi Štrba

Keď som dnes opäť čítal známe Ježišovo podobenstvo o rozsievačovi, uvedomil som si jeden dôležitý fakt, ktorého dopad dostáva v rámci našej výzvy 30 dní k minimalizmu úplne nový rozmer. Ježiš tu obrazne hovorí o 4 druhoch pôdy, ktoré reprezentujú naše 4 možné reakcie na slovo Božie. Ale len jeden druh pôdy prináša úrodu. Jedna z tých, ktoré zostávajú bez úrody, je tŕnistá pôda. Prečítajme si spolu z Mareka 4:

A u iných je zasiate do tŕnia. Oni slovo síce počúvajú, ale svetské starosti, mámenie bohatstva a žiadostivosť po ostatných veciach prenikajú dovnútra a slovo udusia, takže zostáva bez úžitku.

Všimnime si jedno. Naša prehnaná ustarostenosť o svetské, bežné veci, mámenie bohatstva a túžba po ostatných veciach má silu udusiť slovo Božie. Aká sila. Kto by to bol povedal, však? Pretože naša tradičná predstava o Božom slove pramení z citátu z knihy Židom, kde je Božie slovo živé, účinné a ostrejšie ako akýkoľvek dvojsečný meč. A napriek tomu je v našej ustarostenosti a zhone za bohatstvom či vecami schopnosť udusiť slovo. Šokujúce, ale pravdivé. Nie nadarmo je v Biblii približne 2300 veršov, ktoré priamo hovoria o peniazoch, bohatstve či majetku.

Buďme radšej štedrí, ochotní dávať a denne si s vďakou pripomínajme, čo všetko pre nás Boh urobil a robí. Učme sa byť spokojní, ako sme o tom hovorili už v jednom z predošlých blogov.

 


 

Do našej výzvy sme sa zapojili ako celá rodina. A snažíme sa k tomu viesť aj našu dcérku. Každý deň má za úlohu zo svojej izby vybrať jednu hračku či vec, ktorú buď darujeme iným deťom (ak je v spôsobilom stave) alebo ju už treba recyklovať. Takže dnešná dávka 9 vecí je z edície detská izba. Dnešnú dávku vecí treba recyklovať. Do detskej sa isto ešte vrátime.

Viac o výzve 30 DNÍ K MINIMALIZMU si môžete prečítať v prvom blogu.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.