30 dní k minimalizmu – deň 14

autor

Tomi Štrba

Už ste skúšali zamerať sa pri čítaní či štúdiu Biblie na nejakú špecifickú tému? Nedávno som sa zúčastnil dvojmesačného programu pre mužov s názvom Fight Club. Mimochodom, veľmi odporúčam vyskúšať každému mužovi. V rámci tohto programu sme museli denne plniť rôzne výzvy. Jedna z nich bola zameraná na vytvorenie návyku pravidelného čítania Biblie. Zaujímavé na tom bolo to, že sme sa pri čítaní mali zameriavať primárne na mužov, ktorí sa v daných príbehoch vyskytovali. Bolo to niečo nové a veľmi obohacujúce. Vyskúšajte si niečo obdobné.

V rámci našej výzvy 30 dní k minimalizmu sa zameriavame hlavne na to, čo Biblia hovorí o majetku, bohatstve a peniazoch. Úprimne, nevychádzam z úžasu koľko toho nachádzam. Nasledovnú pasáž som čítal snáď stokrát, ale teraz je pre mňa niečím úplne novým. Čítame z evanjelia Lukáša 3:

Zástupy sa ho spýtali: „Čo teda máme robiť?“ On im odpovedal: „Kto má dvoje šiat, nech sa rozdelí s tým, čo nemá, a kto má dosť jedla, nech urobí podobne.“ Aj mýtnici prichádzali dať sa pokrstiť a hovorili mu: „Učiteľ, čo máme robiť?“ On im odpovedal: „Nevymáhajte viac, ako vám nariadili.“ Vojaci sa ho spýtali: „A čo máme robiť my?“ Tým povedal: „Nikoho netrýznite ani nevydierajte, uspokojte sa so svojím žoldom!“

Každý z nás vie svojim správnym postojom k majetku či peniazom prispieť ku všeobecnému dobru. Cítiš sa len ako jeden z davu a máš dojem, že na tvojom postoji nezáleží? Práve naopak. Aj ty môžeš pomôcť niekomu, kto má nedostatok. Napríklad tým, že niečo daruješ či niekoho pohostíš. Ježiš v tejto pasáži apeluje aj na vtedajšiu štátnu správu. Mýtnici mali na zodpovednosť vyberanie daní a pod. Často však vymáhali viac a “ulievali” si bokom pre svoje vlastné potreby. Preto nimi mnoho ľudí opovrhovalo. Podobne robili aj vojaci.

Ježišove slová sú nadčasové, aktuálne aj dnes. Vytrvalo bojujme s túžbou po peniazoch a majetku za každú cenu. Nedajme sa zlákať týmto mámením a radšej buďme štedrí, pohostinní a myslime na potreby iných s dôverou v to, že Boh sa o nás postará. Veď ako je napísané, “lepšie je to málo, čo má spravodlivý, než veľké bohatstvá hriešnikov“.

 


 

Dnes prichádza na rad vitrína v obývačke. Chystali sme na jej očistu už dlho a tak nadišiel aj jej čas. Na našu svadbu v roku 2013 sme si kúpili niekoľko pohárov na šampanské, ktoré slúžili len na dekoratívne účely. Svoje poslanie vtedy splnili fantasticky. Odložili sme si ich. Však sa zídu. Heh, no isto. Ani raz sme ich nepoužili. 13 lacných a krehkých pohárov na šampanské + jedna sklená fľaška ako bonus už takmer 8 rokov zaberajú priestor v našej vitríne. Ak by o ne niekto mal záujem nech sa ozve do 48 hodín, inak ich pekne recyklujeme.

Viac o výzve 30 DNÍ K MINIMALIZMU si môžete prečítať v prvom blogu.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.