30 dní k minimalizmu – deň 3

autor

Tomi Štrba

Dnes sa po prvých dvoch dňoch zamyslení o rajskej záhrade pozrieme do druhej časti Biblie, do Novej zmluvy. Ak ste nečítali prvé dva blogy, zvážte ich prečítanie. Nájdete ich v archíve.

Už po prvých dvoch dňoch výzvy 30 dní k minimalizmu musíme na základe vlastnej skúsenosti potvrdiť pravdivosť nasledovnej biblickej pasáže z knihy Skutkov, kapitola 20:

Od nikoho som nežiadal ani striebro, ani zlato, ani odev. Sami viete, že tieto moje ruky zarobili na moje potreby i na potreby tých, čo boli so mnou. Všetko som vám ukázal, že treba pracovať, ujímať sa slabých a pamätať na slová Pána Ježiša. Veď on povedal: ‚Blaženejšie je dávať, ako prijímať.‘

Skutočne, je omnoho lepšie dávať, ako prijímať. Je to jeden z mnohých paradoxov, ktoré prináša do sveta Kristus. Kto chce byť medzi vami prvý, nech je posledný. Kto chce byť povýšený, nech sa poníži. A mnohé ďalšie. Z vlastnej skúsenosti si dovolím tvrdiť, že presvedčiť sa o ich pravdivosti je najlepšie ich aplikovaním a vyskúšaním.

Dávať je lepšie ako prijímať? Kto z nás nerád dostáva? Tak často sa modlíme o Božie zabezpečenie v materiálnej oblasti či o nejakú konkrétnu vec. A keď ju dostaneme, sme ohromení. Často je to doslova zázrak, však? Hovoríme, že Boh nám požehnal toto či tamto. A je to pravda. Dovoľte mi však opýtať sa veľmi prakticky: akým spôsobom nám to Boh požehnal? Odpoveď je jednoduchá, vďaka ochote iného človeka darovať niečo.

Možno aj v tomto momente pociťuješ túžbu niekoho obdarovať, ale váhaš. Chcem ťa povzbudiť, vyskúšaj to. Staneš sa pre niekoho zázrakom od Boha. A porozumieš tomu, čo to znamená “lepšie je dávať, ako prijímať.” Dávajme. Štedro.

 


 

Tretí deň, tri veci, ktoré opúšťajú našu domácnosť. S výberom vecí zatiaľ problém nemáme. Skôr sa snažíme hľadať zmysluplné využitie pre tieto veci. Vyhodiť niečo do kontajnera je ľahké. Niekedy to samozrejme môže byť jediné riešenie, tomu plne rozumiem.

Ľudia bez domova to majú neskutočne náročné. Po tom, ako som prvý deň daroval svoj cestovný batoh sme zistili, že Aďka má podobný. A tiež ho nevyužila už dlhé roky. A tak sme k nemu pribalili teplú deku a nerezovú fľašku na vodu a darovali to celé OZ VAGUS. Starajú sa o ľudí bez domova a podobné veci sú veľmi žiadané. Sme radi, že niekomu pomôžu.

Viac o výzve 30 DNÍ K MINIMALIZMU si môžete prečítať v prvom blogu.

 

newsletter

Naše príspevky zámerne nezdieľame na sociálnych sieťach! Ak nechcete prísť o nové príspevky na našej stránke prihláste sa do newslettra! O každom novom príspevku, ktorý pribudne na našej sránke (podcast, blog, kázeň), dostanete automaticky notifikáciu na váš email.

Po registrácii prosím skontrolujte svoj email a potvrďte svoje rozhodnutie. Ďakujeme.